EL SANATLARI
-Geleneksel Meslekler ve Yöresel El Sanatları
İlin Tavas, Acıpayam,
Çameli, Güney ve Çal ilçelerinin kırsal alandaki yerleşme ünitelerinde el
sanatları çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle ev hanımları ve genç kızların
çeşitli renkte ince ipliklerle; tığ, iğne, mekik gibi araçlar kullanarak yaptıkları
“oyalar” sürdürülmekte bu zarif ve geleneksel el işleri günden güne rağbet
görmektedir. Böylece bilim ve tekniğin zamanımızdaki ileri adımların
durdurmakta olduğu el sanatlarımızı kurtarma çabaları hızla sürdürülmektedir.
Geleneksel Denizli El Sanatları; dokumacılık, hasırcılık, dericilik, testi ve bardak yapımcılığı, urgancılık, bakırcılık, demircilik, tarakçılık, semercilik-saraçlık, tel kırma gümüş işleri, iğne işleri, ağaç işleri olarak sıralanabilir.
Dokumacılık:Denizli’de dokumacılığın kökeni, Antik dönemlere dayanır. Bu temel uğraş, Çürüksu ve Büyük Menderes vadilerinin, Türkler tarafından iskân edilmesinden sonra da gelişerek devam etmiştir. Dokumacılığı, genellikle kadınlar yapmaktaydı. Çürüksu ovasında yetiştirilen kaliteli pamuklar, iplik haline getirilir; ceviz yaprağı, soğan kabuğu, palamut, sumak, mazı, birçok ot ve köklerden elde edilen boyalarla renklendirilmekte, yörede beslenen uzun ve ince tüylü bir koyun cinsinden elde edilen yünlerden de zarif yünlü kumaşlar dokunurdu. Her iki türdeki iplik elyafının iyi nitelikli oluşu ve kuvvetlice eğrilmesi, kumaşın kaliteli ve uzun süre dayanmasını sağlıyordu.
Geleneksel Denizli El Sanatları; dokumacılık, hasırcılık, dericilik, testi ve bardak yapımcılığı, urgancılık, bakırcılık, demircilik, tarakçılık, semercilik-saraçlık, tel kırma gümüş işleri, iğne işleri, ağaç işleri olarak sıralanabilir.
Dokumacılık:Denizli’de dokumacılığın kökeni, Antik dönemlere dayanır. Bu temel uğraş, Çürüksu ve Büyük Menderes vadilerinin, Türkler tarafından iskân edilmesinden sonra da gelişerek devam etmiştir. Dokumacılığı, genellikle kadınlar yapmaktaydı. Çürüksu ovasında yetiştirilen kaliteli pamuklar, iplik haline getirilir; ceviz yaprağı, soğan kabuğu, palamut, sumak, mazı, birçok ot ve köklerden elde edilen boyalarla renklendirilmekte, yörede beslenen uzun ve ince tüylü bir koyun cinsinden elde edilen yünlerden de zarif yünlü kumaşlar dokunurdu. Her iki türdeki iplik elyafının iyi nitelikli oluşu ve kuvvetlice eğrilmesi, kumaşın kaliteli ve uzun süre dayanmasını sağlıyordu.
Bu kumaşlar
yapıldıkları kentin adı ile anılır, yurtiçi ve yurtdışı pazarlara da ihraç
edilirdi. İbni Batuta’ya göre burada eşi benzeri olmayan altın işlemeli pamuklu
elbiseler dokunurdu. Osman Gazi’nin kişisel eşyaları arasından, Denizli
tülbentleri, saray kadınları için iç çamaşırlık ince beyaz bezler, bayraklık
kırmızı kumaşlar, şalvar çıkmıştır. İshak Fakih, XIV. yy.ın ikinci yarısında
Osmanlı Sultanı l. Murat’a ve Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın kızının Yıldırım
Beyazıt ile evlenmesi nedeniyle, Denizli’den alemli ak bezler alındığını söylemektedir.
XVII. yy.da Denizli’yi ziyaret eden Evliya Çelebi’de, Akdağ’ın beyaz pamuk
bezinin, Acem ve Musul bezinden daha ince olduğunu yazmaktadır. Bu ifadesine
göre, kumaşların o dönemde dünyada üretilen kumaşlarla yarışacak düzeyde olduğu
anlaşılıyor.XlX. yy.ın başlarına değin Denizli’de dokumacılık gerçek bir sanat
niteliği taşımaktaydı. Bu dönemde bölgedeki bez gereksinimini, tamamıyla
yöredeki üreticiler karşılıyordu.
Osmanlı
İmparatorluğu’nun açık pazar durumuna gelmesinden önce Denizli’de yetiştirilen
pamuk, geleneksel yöntemlerle işlenirdi. Dokuma için gerekli iplik bu yolla
sağlanırdı. Daha sonra çoğu İngiliz kaynaklı iplik ve pamuklu dokumaların
ithali, pamuk üretimini ve el dokumacılığını olumsuz etkiledi. Yerli kumaşlar
ithal malların rekabeti ile karşı karşıya kaldılar. Denizli’ye ilk yabancı
dokuma 1872’de girdi. Japon ürünlerinin yerli ürünle rekabeti 1920 lerin
sonlarına değin sürdü.
1914’ten önce Denizli dokumaları renk ve desenleriyle üstün nitelikte ürünlerdi. Her bölgenin ünlü dokumaları olduğu gibi, kimi ustaların kendi adlarıyla bilinen ürünleri de bulunuyordu. 1. Dünya Savaşı’nda askere giden ustaların yerleri boş kalmış, dokumacılık yer yer durgunlaşmıştır. Yumağını bitirmeden askere giden ustaların yumakları, yıllarca asılı kalmış, bu işi devam ettirecek usta bulunamamış ve kimi yerlerde dokumacılığı kadınlar sürdürmüştür. Savaş sonunda sağ kalabilen ustalar geri dönerek bu sanatı canlandırmışlarsa da eski niteliğine ulaşamamıştır.
1914’ten önce Denizli dokumaları renk ve desenleriyle üstün nitelikte ürünlerdi. Her bölgenin ünlü dokumaları olduğu gibi, kimi ustaların kendi adlarıyla bilinen ürünleri de bulunuyordu. 1. Dünya Savaşı’nda askere giden ustaların yerleri boş kalmış, dokumacılık yer yer durgunlaşmıştır. Yumağını bitirmeden askere giden ustaların yumakları, yıllarca asılı kalmış, bu işi devam ettirecek usta bulunamamış ve kimi yerlerde dokumacılığı kadınlar sürdürmüştür. Savaş sonunda sağ kalabilen ustalar geri dönerek bu sanatı canlandırmışlarsa da eski niteliğine ulaşamamıştır.
El dokumacılığı
bu dönemde yaygın biçimde evlerde ve atölyelerde yapılmaktaydı. 1927’de dokuma
tezgâhı olmayan ev yok gibiydi, ayrıca 423 dokuma atölyesi vardı.Denizli
merkezi dışında, Buldan, Sarayköy, Babadağ, Tavas, Kızılcabölük ve Kale’de
köklü, gelişmiş bir dokumacılık bulunmaktadır. Özellikle Babadağ, Kadıköy
dokumalarıyla, Buldan ise beziyle Anadolu’da ün salmıştır. Dokumacılığın büyük
çoğunluğunu yatak çarşafları ve alacalar oluşturur. Basmacılık ve kuşakçılık en
gelişmiş tekstil dallarından biriydi. Ayrıca kimi köylerde yünden “Kılçar”
denilen şalvarlık dokunurdu.Serinhisar’da yünden menevrek, kılçar, çakşırlık,
kara kuzu yönünden şalvarlıklar dokunurdu. Bekilli ve Çal’ın Ortaköy köyünde ak
bez ve alaca bezler imal edilmiştir. Bürgü, bohça, perde, yastık kılıfı
işlemeleri Buldan ve diğer bazı köylerde üretilmiştir. Güney ilçesi Eziler ile
Çal’ın Süller kasabasında halı ve kilim dokumacılığı gelişmiştir. Halı, kilim,
heybe, torba, çul, çuval, seccade gibi kaba dokuma sanayi ürünlerinin tarihi de
çok eskilere dayanmaktadır. Halıcılık, Yatağan, Bozkurt, Çal ve ilçelerinde
gelişmiş bir sanattır. Süller kasabası da kilimleri ile ünlüdür.Acıpayam’ın
Yeşilyuva kasabasında 1960’dan önceki yıllarda yolluk, kilim, heybe ve torba
dokuyan basit tezgahlar bulunmaktadır. Bu ilkel tezgâhlarla kasabanın ihtiyacı
karşılanırdı. Bu dokumalardaki ipler evlerde eğrilir ve boyanırdı. Bugün kasaba
yün ip boyama ustaları vardır ve eski yöntemle ipleri boyamaktadırlar. Kadınlar
da kilim ve yolluk dokumaktadırlar.
Dericilik:Denizli
yöresinde dericilik sanatı da dokumacılık kadar eskidir. Bu uğraş Türkmen
Boyları’nın, Denizli yöresine yerleşmelerinden sonra daha da değer kazanmıştır.
1071’de Türklerin Honaz kalesini ele geçirmeleri ile burada ilk yöresel Türk
dericilik faaliyetinin temeli atılmıştı. Her ne kadar Denizli dericiliğinin
kuruluşu Ahi Evran ile başlatılmakta ise de, Ahi Evran Denizli’ye geldiğinde
yörede gelişmiş bir deri sanatı bulunmaktaydı. Ahi Evran’a bağlı şeyhlerden Ahi
Kaysar, orta çağda dericiliği Acıpayam’a bağlı Yeşilyuva’da tesis etmişti.
T.Toker, debbahlığın piri olarak bilinen Ahi Evran’ın kendi adıyla kurduğu
teşkilatın 32 iş koluna ayrıldığını yazar.
Dericilik genellikle
bol akarsu olan yerlerde yapılırdı. Bunlar arasında il merkezi, Honaz,
Yeşilyuva ve Buldan ilçesine bağlı Narlıdere köyü, tabakçılık ve çizme
yapımında gelişmişti. Osmanlı döneminde de önemini koruyan bu sanat,
ayakkabıcılık, çizme, cilt, silah aksesuarı ve saraçlık olarak gelişmişti.
Hayvan koşumları ve eğerleri, deri ve köseleden üretilmekteydi. Elvan deri
olarak nitelendirilen deri örnekleri arasında siyah, kırmızı ve sarı renkler
ünlüydü. Yakın bir zamana kadar bu renk derilerden kadınlara, genç kız ve
gelinlere Hitit tipinde burnu kalkık, pullu ve işlemeli zarif terlikler
yapılırdı.
Yeşilyuva geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir dericilik merkezidir. XlX. Yüzyılda kasabanın alt eteklerine değin akan ve kentin ortasından geçen Cilhan ve Macar dereleri boyunca, yüzlerce tabakhane kurulmuştur. Bu tabakhanelerde işlenmiş olan, kösele, sahtiyan ve meşin gibi deri ürünler Konya, Antalya, Girit, Rodos, Muğla ve İzmir’e gönderilmekteydi. Günümüzde de yöre insanı geçimini çoğunlukla ayakkabıcılıktan sağlar ve hemen her evin küçük bir ayakkabı imalathanesi bulunur. Daha önceleri elle dikilen ayakkabılar günümüzde teknolojik gelişmeyle birlikte yerini makinelere bırakmıştır. Geçmişte bir ayakkabının her aşamasını kendileri yapan ustalar bugün sadece belirli bir parçasını yapmaktadırlar. Böylece ayakkabıların belirli bölümleri üzerinde ustalaşma olmaktadır. Bu durum daha seri ve istenilen niteliğe yol açmıştır. Bu aşamalar saya kesimi, saya traşçılığı ve saya dikimidir. Yeşilyuva, günümüzde Türkiye’nin kösele ihtiyacının % 80’nini karşılamaktadır. Ayakkabıcılık, ayakkabı kesme, taban yapıştırması, freze, fora, boyama ayrı ayrı işler haline gelmiştir. Bu mesleğe bağlı olarak semercilik, saraçlık meslekleri de yaygındır.
Yeşilyuva geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir dericilik merkezidir. XlX. Yüzyılda kasabanın alt eteklerine değin akan ve kentin ortasından geçen Cilhan ve Macar dereleri boyunca, yüzlerce tabakhane kurulmuştur. Bu tabakhanelerde işlenmiş olan, kösele, sahtiyan ve meşin gibi deri ürünler Konya, Antalya, Girit, Rodos, Muğla ve İzmir’e gönderilmekteydi. Günümüzde de yöre insanı geçimini çoğunlukla ayakkabıcılıktan sağlar ve hemen her evin küçük bir ayakkabı imalathanesi bulunur. Daha önceleri elle dikilen ayakkabılar günümüzde teknolojik gelişmeyle birlikte yerini makinelere bırakmıştır. Geçmişte bir ayakkabının her aşamasını kendileri yapan ustalar bugün sadece belirli bir parçasını yapmaktadırlar. Böylece ayakkabıların belirli bölümleri üzerinde ustalaşma olmaktadır. Bu durum daha seri ve istenilen niteliğe yol açmıştır. Bu aşamalar saya kesimi, saya traşçılığı ve saya dikimidir. Yeşilyuva, günümüzde Türkiye’nin kösele ihtiyacının % 80’nini karşılamaktadır. Ayakkabıcılık, ayakkabı kesme, taban yapıştırması, freze, fora, boyama ayrı ayrı işler haline gelmiştir. Bu mesleğe bağlı olarak semercilik, saraçlık meslekleri de yaygındır.
Testi
,Bardak. Seramik Yapımcılığı ve Boyaması:Testi, toprak bardak, küp, saksı
Serinhisar, Çivril, Tavas ve Sarayköy ilçesinde çok eski yıllardan beri devam
eden bir sanat dalıdır. Yörenin kırmızı toprağı, bardak yapımcılığına uygun
olduğu için, bu sanat dalı ilçede gelişme göstermiştir. Testi ve bardak
yapımcılığı çok uzun ve zahmetli bir iş olduğundan, yeni yetişenler bu mesleğe
ilgi göstermemektedir.
Urgancılık:Serinhisar ilçesinde
urgancılık ata mesleklerinden biri olup, varlığını günümüzde de sürdürmektedir.
Bu işi genellikle kadınlar yapmaktadır. Erkeklerde üretilen urganların
pazarlama işiyle uğraşmaktadırlar.
Bakırcılık:Bakır
işlemeciliği geleneksel el sanatlarımızdan olup, Denizli merkezindeki
Kaleiçi'nde yüzyıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Burada birçok sofra
takımı, çanaklar, iliştirler, kaşık, kepçe, kevgir, sini, leğen, yemek
tencereleri, kazanlar, ibrik vb. mutfak eşyaları imal edilmektedir. Günümüzde
bu sanatı sürdürenlerin sayısı oldukça azdır. Bakırdan yapılan mutfak
malzemelerinin yerine çelik, alüminyum, porselen, çinko ve plastik gibi
maddelerden yapılan daha ucuz ve kullanışlı kap kacaklar almıştır. Günümüzde bu
sanatı devam ettiren ustalar çoğunluğu turist olan bakırdan yapılan süs
eşyacılığına yönelmişlerdir.
Bıçakçılık:Serinhisar ilçesinin
Yatağan kasabasında, Yatağan Baba’nın yadigârı olan demircilik sanatı köyün
kurulduğu tarihten beri devam etmektedir. Buna bağlı olarak bıçakçılık sanatı
gelişmiş olup, bıçak, çakı, tahra, balta, makas, kırklık, saban demiri ve pala gibi
iş aletleri günümüzde de yapılmaktadır. Ülkenin her yerine gönderilerek,
Yatağan insanının maden sanatındaki yaratıcılığı ve tarihten beri süregelen ata
sanatı tanıtılmaktadır. Yatağan adıyla özdeşleşen palalar, literatüre “Yatağan”
olarak girmiştir. XIII. Yüzyılın başlarında Osman Gazi’nin askerleri de, kendi
sanatkârları tarafından imal edilerek, erleri tarafından kılıç yerine
kullanılmış, Türkiye’nin her yerinde Yatağan palası adını taşımaktadır.
Yatağan Bıçakları:Yatağan'da yüzyıllara dayanan demircilik sanatı halen devam ettiği şekliyle az çok eskiyi andırmaktadır. Neticede demircilik mesleği günümüzde de tamamen değişmemiş, ileri düzeyde makineleşmeyle birlikte gelişmiştir. Bıçak yapımına geçmeden önce, Yatağan'da geleneksel metotlara göre üretilen bıçak malzemelerini sıralamak istiyoruz. Bunlar; demir, meşin körük ocağı, çekiçler, örs, mengene, keser, kıskaç, sunturaç, kalıp, keçe, zımpara taşı, bileği taşı, çark, aşkı takımı, kömür, zeytinyağı, kemik, tel, delgi, keski, törpü, eğe, mühür, kazzağı, tığ, saplık usturası, saplık demirinden meydana geldiği görülür (Çaycı ve Aytin 2006).
Bıçak yapımında şöyle bir sıralama izlenir: Önce körük yakılarak işe başlanır. Ham demir kızdırılarak çekiçlerle örs üzerinde kabaca bıçak şekli verilir. Bıçak sayısı kadar saplık alınır ve bu körükte ısıtılarak yumuşatılır. Saplık usturası ile düzeltilir. Verilecek şekle göre saplık demiri arasına konarak şekillendirilir. Böylece bıçak namluları soğurken bıçakların sapları da kabaca hazırlanmış olur. Hazırlanan saplar kururken şekillendirilen ve inceltilen bıçak taslakları yere alınır ve başka bir örsün üzerinde çekiçle son defa şekil verilir. Sonra sap delikleri delinir, sırt ve ağızları eğe ile düzeltilir, mühür basılır. Soğuyan saplara törpü ile şekil verilir. Demirin kulpunun gireceği ağızlar açılır ve düzgün biçim alan bu bıçaklara su verilir. Bu işlem için su ve zeytinyağı kullanılır. Daha sonra bıçaklar kösele taşı ile çarkta parlatılır (Çaycı ve Aytin 2006).
1950'li yıllardan sonra ise yassı çeliğin üretilmesiyle birlikte bıçak yapım metotları da değişmiştir. Yassı halde hazır olarak gelen bu demirler önce şerit kesme makinesiyle şeritler halinde kesilir, bu çubuklar körükte kızdırılarak çift çekiçle karşılıklı olarak hem şekillendirilir hem de sertleştirilir. Bu parça üç defa ısıtılıp dövülür. Sonra sap ölçüsü ile beraber bu şekil kesilir. Sap işleminde ise iki defa daha ısıtılıp çift çekiçle son şekli verilir. Saptaki damga ve deliğin daha kolay yapılabilmesi için bıçak tekrar tavlanır, rengi değişmeden delik alt havşası üst yuvarlak damga ile delinir. Damgalar çelikten yapılır ve üzerinde ters yazılı kelimeler bulunur. Bu damga, çekiçle hızla vurulunca zaten sıcak olan bıçağın üzerine oyuk halde çıkar. Çeliğin kullanımda daha sağlam olması, iyi çalışması ve ilk keskinliğini koruması için 1-1.5 kg'lık çekiçlerle ısıtılmadan dövülür, buna da "kuru çekiç" işlemi adı verilir. Böylelikle darbeler demirin her tarafına temayüz eder molekülleri sıkışır ve demir daha mukavemetli olur. Daha sonra belirli tip ve modellere göre sapları yapılır su verme işlemine geçilir. Su verme işlemi yine göz kararı ile değişik metotlarla yapılır (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan Bıçakları:Yatağan'da yüzyıllara dayanan demircilik sanatı halen devam ettiği şekliyle az çok eskiyi andırmaktadır. Neticede demircilik mesleği günümüzde de tamamen değişmemiş, ileri düzeyde makineleşmeyle birlikte gelişmiştir. Bıçak yapımına geçmeden önce, Yatağan'da geleneksel metotlara göre üretilen bıçak malzemelerini sıralamak istiyoruz. Bunlar; demir, meşin körük ocağı, çekiçler, örs, mengene, keser, kıskaç, sunturaç, kalıp, keçe, zımpara taşı, bileği taşı, çark, aşkı takımı, kömür, zeytinyağı, kemik, tel, delgi, keski, törpü, eğe, mühür, kazzağı, tığ, saplık usturası, saplık demirinden meydana geldiği görülür (Çaycı ve Aytin 2006).
Bıçak yapımında şöyle bir sıralama izlenir: Önce körük yakılarak işe başlanır. Ham demir kızdırılarak çekiçlerle örs üzerinde kabaca bıçak şekli verilir. Bıçak sayısı kadar saplık alınır ve bu körükte ısıtılarak yumuşatılır. Saplık usturası ile düzeltilir. Verilecek şekle göre saplık demiri arasına konarak şekillendirilir. Böylece bıçak namluları soğurken bıçakların sapları da kabaca hazırlanmış olur. Hazırlanan saplar kururken şekillendirilen ve inceltilen bıçak taslakları yere alınır ve başka bir örsün üzerinde çekiçle son defa şekil verilir. Sonra sap delikleri delinir, sırt ve ağızları eğe ile düzeltilir, mühür basılır. Soğuyan saplara törpü ile şekil verilir. Demirin kulpunun gireceği ağızlar açılır ve düzgün biçim alan bu bıçaklara su verilir. Bu işlem için su ve zeytinyağı kullanılır. Daha sonra bıçaklar kösele taşı ile çarkta parlatılır (Çaycı ve Aytin 2006).
1950'li yıllardan sonra ise yassı çeliğin üretilmesiyle birlikte bıçak yapım metotları da değişmiştir. Yassı halde hazır olarak gelen bu demirler önce şerit kesme makinesiyle şeritler halinde kesilir, bu çubuklar körükte kızdırılarak çift çekiçle karşılıklı olarak hem şekillendirilir hem de sertleştirilir. Bu parça üç defa ısıtılıp dövülür. Sonra sap ölçüsü ile beraber bu şekil kesilir. Sap işleminde ise iki defa daha ısıtılıp çift çekiçle son şekli verilir. Saptaki damga ve deliğin daha kolay yapılabilmesi için bıçak tekrar tavlanır, rengi değişmeden delik alt havşası üst yuvarlak damga ile delinir. Damgalar çelikten yapılır ve üzerinde ters yazılı kelimeler bulunur. Bu damga, çekiçle hızla vurulunca zaten sıcak olan bıçağın üzerine oyuk halde çıkar. Çeliğin kullanımda daha sağlam olması, iyi çalışması ve ilk keskinliğini koruması için 1-1.5 kg'lık çekiçlerle ısıtılmadan dövülür, buna da "kuru çekiç" işlemi adı verilir. Böylelikle darbeler demirin her tarafına temayüz eder molekülleri sıkışır ve demir daha mukavemetli olur. Daha sonra belirli tip ve modellere göre sapları yapılır su verme işlemine geçilir. Su verme işlemi yine göz kararı ile değişik metotlarla yapılır (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan Palası
:Yatağan Palasının ismini Yatağan Kasabasından alıp almadığı tam bilinmese de
araştırmacıların çoğuna göre ismini, bu Kasabadan aldığı yönünde
yoğunlaşmaktadır. Günümüzde ileri düzeyde bıçak ve kesici aletlerin üretimi,
yatağan adı verilen aletlerin ismini buradan aldığının delili olmalıdır. Ayrıca
Yatağan Kasabası'nın ismi ve bu ismi veren Osman Bey'in lakabı burada üretilen
kılıçlara verilmiş olabilir.Yatağan tabii ki sadece Yatağan Kasabası'nda üretilmemiştir (Çaycı
ve Aytin 2006).
XVI. yy.’ın ortalarında yapımına başlanıp XIX. yy.’ın sonlarına kadar kullanılan bu kılıçların ismi üzerindeki başka bir görüşte; yeniçerilerin bellerine doladıkları, şal kuşaklar üzerine bağladıkları, meşinden yapılan silahlığın içerisine yatay bir şekilde yerleştirmelerinden dolayı bu ismin takılmış olduğudur. Bu silaha da zamanla yatay olarak durduğu için Yatağan adı verilmiştir. Ancak en güzellerinin Yatağan Kasabası'nda asırlarca üretildiği, büyük ustalık gerektiren bu Türk kılıcının da bu beldenin adını aldığı kabul edilir (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan örneklerinin en eski örneği Dergiz Ali lakabıyla tanınan ustanın 978/1570 tarihli eseridir.Yatağan Kasabası'nda ise en eski demirci ustası olarak Mart 1703 tarihli bir belgede Demirci Hüseyin adlı bir usta görülmektedir (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan'da XX.yy.'da dikkatimizi çeken en tanınmış usta Derviş Usta'dır. Onunla beraber Hüseyin Usta ismi de karşımıza çıkmaktadır. Yatağanlar, Ahmet Alemdar, Abdullah, Salih, Hüseyin Kalfa, Usta Ahmet, Bekir Beşe, Abdi, Genç Mustafa gibi yapımcı ustaların (şimşiryeran) sayesinde Avrupa'ya ve Balkanlar'a yayılmıştır (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağanların yapımının son aşamamsını kın imali oluşturmaktadır. Kın yatağanlardan bağımsız bir parça olması sebebiyle bazı nüanslar ortaya koymaktadır. Kınlar genel olarak ahşap malzemeden imal edilerek yüzeylerinin başka maddelerle kaplandığı görülmektedir. Kınların yüzeyleri deri, kadife, gümüş, baton veya çeşitli maddelerle kaplanırdı. Bazı kınlar komple gümüş olduğu örneklerde karşımıza çıkmaktadır. Bu madenlerin üzerine bitkisel, geometrik tarzdaki motiflerle bezendiği görülmektedir. Yatağanların kını üç parçadan oluşmaktadır: a) Kın Ağzı b)Bilezik c)Pabuç veya Çamurluktur (Çaycı ve Aytin 2006).
XVI. yy.’ın ortalarında yapımına başlanıp XIX. yy.’ın sonlarına kadar kullanılan bu kılıçların ismi üzerindeki başka bir görüşte; yeniçerilerin bellerine doladıkları, şal kuşaklar üzerine bağladıkları, meşinden yapılan silahlığın içerisine yatay bir şekilde yerleştirmelerinden dolayı bu ismin takılmış olduğudur. Bu silaha da zamanla yatay olarak durduğu için Yatağan adı verilmiştir. Ancak en güzellerinin Yatağan Kasabası'nda asırlarca üretildiği, büyük ustalık gerektiren bu Türk kılıcının da bu beldenin adını aldığı kabul edilir (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan örneklerinin en eski örneği Dergiz Ali lakabıyla tanınan ustanın 978/1570 tarihli eseridir.Yatağan Kasabası'nda ise en eski demirci ustası olarak Mart 1703 tarihli bir belgede Demirci Hüseyin adlı bir usta görülmektedir (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan'da XX.yy.'da dikkatimizi çeken en tanınmış usta Derviş Usta'dır. Onunla beraber Hüseyin Usta ismi de karşımıza çıkmaktadır. Yatağanlar, Ahmet Alemdar, Abdullah, Salih, Hüseyin Kalfa, Usta Ahmet, Bekir Beşe, Abdi, Genç Mustafa gibi yapımcı ustaların (şimşiryeran) sayesinde Avrupa'ya ve Balkanlar'a yayılmıştır (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağanların yapımının son aşamamsını kın imali oluşturmaktadır. Kın yatağanlardan bağımsız bir parça olması sebebiyle bazı nüanslar ortaya koymaktadır. Kınlar genel olarak ahşap malzemeden imal edilerek yüzeylerinin başka maddelerle kaplandığı görülmektedir. Kınların yüzeyleri deri, kadife, gümüş, baton veya çeşitli maddelerle kaplanırdı. Bazı kınlar komple gümüş olduğu örneklerde karşımıza çıkmaktadır. Bu madenlerin üzerine bitkisel, geometrik tarzdaki motiflerle bezendiği görülmektedir. Yatağanların kını üç parçadan oluşmaktadır: a) Kın Ağzı b)Bilezik c)Pabuç veya Çamurluktur (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan Kılıç Baston imalatı:Kılıç baston,
bastonların içinin oyularak küçük bir kılıç tipinde çeliğin yerleştirilmesiyle
oluşturulmuş bir silahtır. Böylece bastonlar her ne kadar yekpare bir görünüm
sergilemesine karşın iki parçadan meydana gelmektedir. Bunlardan ilki baston,
ikincisi ise bastonu dıştan saran kın bölümüdür. Boyutları genelde standart
olarak yapılmış olup 0.80 m. civarındadır. Bastonun eğri olan yani tutulacak
sapı çekildiği taktirde 1,5-2 cm genişlikten başlayarak uca doğru incelen bir
kılıç çıkar. Kesmekten ziyade bir şiş vazifesi gördüğü için şiş baston ismi de
takılmıştır. Yapım süreci aynen yatağanlar da olduğu gibi dövülmek suretiyle
çelikleştirilerek yapılmıştır. Yani külçe demir alınarak kızgın ateşte
ısıtıldıktan sonra dövülerek şekil verilmiştir (Çaycı ve Aytin 2006
Bastonların bezemesi, sap ve kın kısımlarında yoğunlaşmıştır. Sap kısımları genellikle kuşbaşı veya ejderi anımsatan figürlerden meydana gelmektedir. Kınlarda ceviz ağacından oluşan bölümün üzerine kakma tekniğinden meydana gelen süsleme yer almıştır. Kınların süslenmesinde şöyle bir yol izlenmiştir: Önce gümüş yazının yazılacağı yer kazınır, eriyik haldeki gümüş haddeden geçirilerek ince tel haline gelene kadar uzatılırdı. Sonra soğuyan bu tel hazırlanan satha yerleştirilir ve düzenlenirdi. Şiş bastonları normal bastonlardan ayırabilmek imkansızdır. Bu nedenle savunma aracı olarak her zaman kullanılmışlardır (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan'da kılıç baston üretimi bir hayli gerilemiş durumdadır. Bu işi yapan Mümtaz Yatağan isimli usta Cumhuriyet Dönemi'nin tanınmış son ustasıdır. Adı geçen ustanın vefatıyla birlikte bu işi yapan usta kalmamıştır (Çaycı ve Aytin 2006).
Bastonların bezemesi, sap ve kın kısımlarında yoğunlaşmıştır. Sap kısımları genellikle kuşbaşı veya ejderi anımsatan figürlerden meydana gelmektedir. Kınlarda ceviz ağacından oluşan bölümün üzerine kakma tekniğinden meydana gelen süsleme yer almıştır. Kınların süslenmesinde şöyle bir yol izlenmiştir: Önce gümüş yazının yazılacağı yer kazınır, eriyik haldeki gümüş haddeden geçirilerek ince tel haline gelene kadar uzatılırdı. Sonra soğuyan bu tel hazırlanan satha yerleştirilir ve düzenlenirdi. Şiş bastonları normal bastonlardan ayırabilmek imkansızdır. Bu nedenle savunma aracı olarak her zaman kullanılmışlardır (Çaycı ve Aytin 2006).
Yatağan'da kılıç baston üretimi bir hayli gerilemiş durumdadır. Bu işi yapan Mümtaz Yatağan isimli usta Cumhuriyet Dönemi'nin tanınmış son ustasıdır. Adı geçen ustanın vefatıyla birlikte bu işi yapan usta kalmamıştır (Çaycı ve Aytin 2006).
Hasırcılık:İlimizde görülen diğer dokuma türü,
hasır dokumacılığıdır. Çardak-Beylerli, Buldan-Süleymanlı, Çivril-Gümüşsuyu
yörelerimizdeki göllerden kesilen saz ve kamışlardan yere kurulan tezgahlarda
hasır denilen “yazlık örtüsü” ve tavanlara “dam örtüsü”, denizde kullanılan
hasır türleri dokunmaktadır.
Demircilik:Demir sanatı, ilimizde
yüzyıllardan beri devam eden köklü bir sanattır. Eski Kaleiçi Çarşısında
“Demirciler Çarşısı” olarak faaliyet gösteren bir bölüm bulunmaktadır.
Semercilik-Saraçlık-Nalbantlık:Son yıllarda tarımda makineleşmenin
artmasına bağlı olarak yük ve iş hayvanı (at ve eşek) kullanılmamaya
başlanılmıştır. Dolayısıyla eskiden bunlara bağlı olarak yaygın olan semer yapımcılığı
ve saraçlıkta oldukça azalmıştır.
Tel
Kırma-Gümüş İşi:Oldukça ince ve planlı olan bu işlemin mihraplı, elmas,
makaslı, sepeleme, muskalı, yıldızlı, yapraklı, tırtıl sarmalı gibi motif
türleri vardır. İlimizde sadece Tavas’ta yapılan tel kırmaya rağbet çok
olmaktadır. Çivril İlçemizin Beyköyü’nde küçük ev atölyelerinde gümüşçülük
yapılmaktadır.
İğne İşleri:Bütün
yörelerimizde hanımlarımız tarafından yapılmasına rağmen Tavas yöremizde bir el
sanatı ve ticari amaçla yapılan iğne oyaları çok yaygındır.
Ağaç
İşleri:Ağaç işi İlimizin ormanlık yörelerinde Çameli, Tavas, Baklan İlçelerinin
köylerinde daha çok yapılmaktadır.
Pazarlama : Valilik Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yapılan Turizm ve Tanıtma Fuarlarındaki standlarda İlimiz el sanatlarının tanıtımı da yapılmaktadır. Ayrıca, Buldan, Babadağ, Kızılcabölük’te tekstille ilgili, Yatağan’da bıçakçılıkla ilgili geleneksel hale gelmiş festivaller de ürünlerinin tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı basın mensupları ilin tanıtım çekimini yaparlarken el sanatlarının da geniş biçimde yer alması sağlandığından pazarlama hususunda herhangi bir problem bulunmamaktadır. Özellikle yerli turist grupları Pamukkale ve İlimizdeki diğer turistik yerleri ziyaret ettikten sonra Babadağ, Buldan ve Kızılcabölük tekstil ürünlerinden almak için buralara da turlar düzenlemektedirler.
Pazarlama : Valilik Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yapılan Turizm ve Tanıtma Fuarlarındaki standlarda İlimiz el sanatlarının tanıtımı da yapılmaktadır. Ayrıca, Buldan, Babadağ, Kızılcabölük’te tekstille ilgili, Yatağan’da bıçakçılıkla ilgili geleneksel hale gelmiş festivaller de ürünlerinin tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı basın mensupları ilin tanıtım çekimini yaparlarken el sanatlarının da geniş biçimde yer alması sağlandığından pazarlama hususunda herhangi bir problem bulunmamaktadır. Özellikle yerli turist grupları Pamukkale ve İlimizdeki diğer turistik yerleri ziyaret ettikten sonra Babadağ, Buldan ve Kızılcabölük tekstil ürünlerinden almak için buralara da turlar düzenlemektedirler.
Kemik Tarak:Yatağan Kasabamızda camız ve koç boynuzlarından kadın tarağı
yapılmaktadır.Tarakların hammaddesini büyük baş hayvanların boynuzları
oluşturmaktadır. Öncelikle manda türü büyük baş hayvanların boynuzları
kullanılmıştır. Taraklar sık tarak ve çapa diş tarak olmak üzere iki şekilde
yapılmıştır. Sık tarağın bir tarafı ince dişli diğer tarafı ise kalın
dişlidir (Çaycı ve Aytin 2006). Tarağın imalat aşaması ise; çeşitli
yollarla temin edilen boynuzlar ilk önce ısıtılan uzun bir demir vasıtasıyla
delinir. Bu delme işleminde, bu kızgın demir boynuzun açık tarafından içeri
doğru sokulur buda boynuzun içindeki tabakayı eritir. Böylece bu delik genişler
daha sonra boynuz sıcakken soğuk suya atılır. Sudan çıkarılan boynuz dörder
parmak genişliğinde karşılıklı olarak el testeresiyle kesilir. Normal bir
boynuzdan 7 adet tarak çıkar. Bu taslak halindeki parçalara iki çeşit keser
uygulanır. Oygu keseri ile parçaların kavisli kesimleri, düz keser ile
kavislerin dış kısımları düzeltilir. Bundan soma körük ocağına atılarak ısıtılır.
Bu parçalar ısıtıldıkça yumuşar şekil verme kıvamına gelince de iki tane
kıskaçla düzeltilir ve iki adet yassı demirin arasına konularak mengenede
sıkıştırılır. Soğuyuncaya kadar bunların arasında bekletilir. Daha sonra
çıkartılan bu düzgün parçaların uçları düz keserle yontularak bıçak ağzı gibi
yapılır. El testeresiyle uçları teker teker açılır. Uçları açıldıktan soma
tarak halini alan bu madde, 'boynuz kazağı' denilen iki tarafı keskin
mıknatısla kazınır. Önceden açılan uçlara üçgen eğeyle son şekli verilerek
parlatma işlemine geçilir.Parlatma işlemi ise elle yapılır. Taraklar 1950
yılına kadar tamamen bu şekilde elle üretilmiştir. Bu yıldan sonra ağız açma ve
parlatma makinesi kullanılmıştır (Çaycı ve Aytin 2006).
El İmalatı Cam Yapımı:1935'de Ulu Önder
Atatürk'ün direktifiyle Türkiye'de cam üretme görevini üstlenen Paşabahçe,
geçmişten aldığı Türk "camcılık" geleneğinin yaşatılması misyonunu
bugün Denizli Cam ile sürdürmektedir. Firma, Denizli markası ile yaptığı
"el imalatı cam ev eşyası" üretiminde Türkiye'de lider durumunda,
dünyada ise aranılan bir konumdadır. El imalatı tarzında üretim yapan ve
emek-yoğun çalışılan Denizli Cam'da 5000 yıllık camcılık geleneği
yaşatılmaktadır.
El imalatı
üretimi; insan zekasının, el becerisi ve göznuru ile birleşerek emeğin sanata
dönüştürüldüğü bir tekniktir. 1500 derecede çalışan yüksek fırınlarda eritilen
hammaddelerden elde edilen sıvı cam, "pipo" adı verilen çelik
çubuklarla alınarak, üfleme yöntemi ile çeşitli kalıplarda şekillendirilmektedir.
Bu kalıplar sabit ve döner üfleme şeklindedir. Ayrıca ürünlerin ağırlık ve
şekline göre; Büyük Üfleme, Orta Üfleme, Küçük Üfleme, Ayaklı Bardak, Kulplu
Bardak, Sıvama, Pres Üfleme teknikleri ve grupları vardır. Üretim, el imalatı
tezgahları olarak adlandırılan 4-12 kişilik ekipler tarafından yapılmaktadır.
Her üfleme grubunun gerektirdiği bilgi, beceri ve emek düzeyi farklıdır,
kendine özeldir.
Tezgahlar tarafından üretilen ürünler "Tavlama Fırınları"nda yüzey gerilimleri giderildikten sonra finisaj işlemlerine tabii tutularak taşlama ve parlatma işlemleri yapılmakta, ürüne son şekli verilmektedir. Her bir ürünün kendine özgü olması tasarım politikası sayesinde her yıl ortalama 300 adet özgün ürün üretilmektedir.Soda Camı, Kristal ve Cam Çubuk üretiminin yanısıra geleneksel Beykoz Camcılığı'nın örneklerini oluşturan,Beykoz serisi ürünler, Nazarlıklar, Çeşm-i Bülbüller, Ünlü kristaller üretilmektedir.
Tezgahlar tarafından üretilen ürünler "Tavlama Fırınları"nda yüzey gerilimleri giderildikten sonra finisaj işlemlerine tabii tutularak taşlama ve parlatma işlemleri yapılmakta, ürüne son şekli verilmektedir. Her bir ürünün kendine özgü olması tasarım politikası sayesinde her yıl ortalama 300 adet özgün ürün üretilmektedir.Soda Camı, Kristal ve Cam Çubuk üretiminin yanısıra geleneksel Beykoz Camcılığı'nın örneklerini oluşturan,Beykoz serisi ürünler, Nazarlıklar, Çeşm-i Bülbüller, Ünlü kristaller üretilmektedir.
Yazmacılık:Kumaşın doğrudan
fırçayla, veya basılacak desenin rölyef olarak oyulduğu bir tahta kalıpla, ya
da hem fırça hem de kalıbın birlikte kullanılmasıyla desenlendirilmesi
yöntemine Yazmacılık denir. İlimizde yazmacılık bir el sanatı dalı olarak devam
etmektedir.
Süsleyici Desen Hazırlama:Süsleyici desen
hazırlama konusunda ilimizde faaliyet gösteren el sanatı ustaları mevcuttur.
Çantaların, masa ve yastık örtülerinin vb.. bir çok günlük kullanım aracının
üzerini süslemek için desenler hazırlanır.
Fayton
imalatı:İlimizde el fayton imalatı Bir el sanatı kolu olarak devam
etmektedir. Üretilen faytonlar günlük kullanımın dışında turistlik bölgelerde
taşıma amaçlı ve vitrinlik görsel ürünler olarak kullanılmaktadır.
Ebru sanatı:Ülkemizde
el sanatlarının içinde çok önemli bir yere sahip olan ebru sanatı örnekleri
ilimizde de mevcuttur. Ebru sanatı ile l emeği olarak hazırlanan eşyalar, kitap
ciltleri ,baş örtüsü ve atkılar gibi gündelik eşyaların yanı sıra tablolarda
ve diğer alanlarda çok sayıda kullanım alanına sahiptir.
Ayakkabıcılık:Yeşil yuva da
ayakkabıcılığın tarihi oldukça eskidir.bazı kaynaklarda Selçuklular ve
Osmanlılar dönemiyle irtibatlandırılsada çok daha eskilere dayandığı
bilinmektedir.Ahi Kayser ve Ahi Evran dan çok daha önceleri Yeşilyuva da
ayakkabıcılık bilinmekteydi.Yapılan son araştırmalar bunu ortaya
koymaktadır.Yeşilyuva kasabasının neredeyse tamamı küçük atölyelerde imal
ettikleri ayakkabılarla geçimlerini sağlamaktadırlar. Genelde aile işletmesi
şeklinde olan bu atölyelerde ev hanımları ve çocuklarda üretime fiilen
katılmaktadırlar. Yeşilyuva da üretilen ayakkabılar ülkemizin yanı sıra yurt
dışında da önemli bir pazara sahiptir.
Otantik
Terlik imalatı:İlimizde üretilen ve tarihten izler taşıyan terlikler
gösterilerde, halk oyunlarında, ve diğer turistlik alanlarda kullanılmaktadır.
Halıcılık:ilimizde
geçmişten günümüze kadar halı dokumacılığı geleneksel yöntemlerle devam
etmektedir. ayrıca ilimizde Cankurtaran mevkiinde ve Pamukkale yolu üzerinde el
sanatı halı satış mağazaları bulunmaktadır.
-Turistik Halı Satış Mağazaları
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
-Turistik ve Hediyelik Eşya Satış Mağazaları
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder